Samenvatting: Mathieu Pellerin analyseert verschillende beleggings- en uitgavenstrategieën voor pensioeninkomen. Het vergelijkt vermogensgerichte glijpaden, die aandelen combineren met kortlopende, hoogwaardige vastrentende waarden, met een inkomensgericht glijpad dat een gematigde aandelenallocatie bij pensionering combineert met een inflatiebeschermde obligatieportefeuille die gebruikmaakt van liability-driven investing (LDI). Daarnaast worden diverse uitgavenregels onderzocht, waaronder vaste uitgaven (zoals de 4%-regel), flexibele uitgaven en zowel nominale als reële annuïteiten. Hieronder de belangrijkste bevindingen:
1. Vergelijking van vermogens- en inkomensgerichte allocaties
Beide strategieën kunnen een vergelijkbaar pensioeninkomen genereren.
Inkomensgerichte allocaties bieden echter betere bescherming tegen markt-, rente- en inflatierisico’s.
2. Effect van Liability-Driven Investing (LDI)
Een LDI-gebaseerde portefeuille (die inflatiebeschermde obligaties gebruikt) biedt een betere balans tussen inkomen en risicobeheer.
Dit helpt gepensioneerden om hun uitgaven beter af te stemmen op hun daadwerkelijke behoeften en economische omstandigheden.
3. Uitgavenstrategieën en flexibiliteit
Starre uitgavenregels, zoals de 4%-regel, kunnen riskant zijn bij marktschommelingen.
Flexibele uitgavenstrategieën kunnen beter inspelen op veranderende marktomstandigheden en helpen het pensioenvermogen langer mee te laten gaan.
4. Risico’s van hoge aandelenallocatie na pensionering
Een hoge blootstelling aan aandelen tijdens het pensioen verhoogt het risico zonder noodzakelijkerwijs een betere uitkomst te garanderen.
Dit is vooral problematisch bij grote marktcorrecties vroeg in de pensioenperiode (sequence of returns risk).
5. Alternatieve benaderingen voor inkomenszekerheid
Nominale en reële annuïteiten kunnen een stabiel inkomen garanderen, maar de aantrekkelijkheid ervan hangt af van de individuele voorkeuren en marktomstandigheden.
Gepensioneerden moeten een evenwicht vinden tussen liquiditeit, inflatiebescherming en langlevenrisico.
Blog; Beleggingskeuzes maken hoort bij het pensioen van de deelnemer! Beleggen voor je pensioen, hoe doe je dat?
De opname van de deelnemer in een pensioenregeling gebeurt op basis van een Neutrale LifeCycle. De uitvoerder bepaalt dus bij aanvang in welke beleggingsfondsen er belegd wordt voor de deelnemer en hoe die beleggingen in de tijd worden aangepast om te komen tot (veelal) een vaste (gegarandeerde) pensioenuitkering.
De Neutrale LifeCycle die afbouwt naar een vast (gegarandeerd) pensioen lijkt een
‘one size fits all’ oplossing, maar dat is het uiteraard niet. Het is de standaard keuze van de pensioenuitvoerder, omdat er door de deelnemer nog geen keuze is gemaakt. Een soort wachtstand dus.
Vervolgens wordt de keuze zonder veel begeleiding aan de deelnemer overgelaten. De praktijk leert dan ook dat veel deelnemers geen keuze meer maken. Toch jammer, want de Neutrale LifeCycle van de ene uitvoerder is anders dan de Neutrale LifeCycle van een andere uitvoerder. Om de beleggingen passend te maken aan de persoonlijke situatie van de deelnemer is dus wel degelijk actie nodig. zo blijkt.
4 tips om je kans op een goed pensioen te vergroten tijdens de opbouwfase
Terug naar keuze één. Over de hele wereld wordt van deelnemers in de pensioenregeling meer verantwoordelijkheid gevraagd voor het opbouwen van hun eigen pensioen. De risico’s liggen niet meer bij de werkgever en de pensioenuitvoerder. In Nederland, zoals ook in de VS bijvoorbeeld, zorgt een combinatie van beperkte pensioenfinanciering en een afname van het aantal werkgeversregelingen met vaste uitkeringen ervoor dat deelnemers beslissingen moeten nemen over pensioensparen, waar ze nog nooit mee geconfronteerd zijn.
Veel deelnemers houden zich niet bezig met pensioenplanning tijdens hun loopbaan. Ze weten dat ze zouden moeten sparen voor hun pensioen, maar ze hebben weinig duidelijkheid over wat dat echt betekent. Vaak weten deelnemers niet hoe ze een realistisch doel moeten stellen of hoe ze dat doel moeten bereiken.
In de afgelopen twintig jaar heeft de verschuiving plaatsgevonden van middelloon- en eindloonregelingen naar beschikbare premieregelingen (defined contribution of DC genaamd). De Wet Toekomst Pensioenen maakt per uiterlijk 2028 definitief een einde aan middelloon- en eindloonregelingen. De uitdaging worden enkel groter gemaakt voor deelnemers, waar het gaat om het opbouwen van een goed pensioen. De pensioenregeling is in verreweg de meeste gevallen het belangrijkste instrument voor sparen voor het pensioen.
Terwijl toegezegde beschikbare premieregelingen en de uitkeringen van de sociale zekerheid (AOW) meestal worden gecommuniceerd in termen van verwacht inkomen tijdens pensionering, een taal die deelnemers gemakkelijk kunnen begrijpen, gaan beschikbare premieregelingen uit van kapitaalopbouw. Er wordt een pensioenvermogen bij elkaar gespaard, dat weinig helderheid biedt voor de gemiddelde deelnemer, waar het gaat om het te ontvangen inkomen vanaf pensionering.
Wat is een goed pensioeninkomen? Het maakt niet uit wie het vraagt, ik geef altijd hetzelfde antwoord: “Een tegen inflatie beschermd inkomen waarmee je de levensstandaard, die je in het laatste deel van je werkzame leven genoot, kunt handhaven gedurende de rest van je leven.” Dat is wat je moet nastreven met een pensioenplan.
Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je een verwachte levensstandaard kunt onderhouden tijdens je pensioen? Spaar vroeg, spaar meer en houd je voortgang in de gaten!
Natuurlijk heeft elk pensioenplan een realiteitscheck nodig; een goed bestedingsplan moet haalbaar zijn. Als je doel lastig bereikbaar lijkt, denk dan aan de volgende vier manieren om de kans op een goed pensioen te vergroten:
1. Meer sparen.
Uiteindelijk betekent dit voor velen beneden je stand leven. Het klinkt als iets dat je niet zou moeten willen, alsof het niet goed genoeg is en je jezelf tekort doet. Terwijl je eigenlijk jezelf geen groter cadeau kunt geven dan het aanleren om beneden je stand te leven. Waarom? Heel simpel: het is de ENIGE manier om financiële stabiliteit en vrijheid te creëren voor jezelf. Bedenk hierbij dat je dan ook zelf beter in staat bent om te bepalen wanneer je stopt met werken. Dat is rijkdom.
2. Werk langer.
Ervoor kiezen om langer te werken heeft invloed op twee manieren. Ten eerste kun je meer sparen. Ten tweede zal je een kortere pensioenperiode hebben om te moeten financieren. Korter werken betekent omgekeerd dan ook dat er minder pensioen overblijft om te kunnen besteden. Zet dus zelf die stip op de horizon, wanneer je wilt stoppen met werken.
3. Neem meer risico’s.
Met minder impact op je levensstijl lijkt het nemen van meer beleggingsrisico misschien de beste manier.
Beleggingsrisico is een begrip dat de meeste deelnemers willen vermijden. Toch is begrijpen van beleggingsrisico beter. Bij een maandelijkse inleg van de premie en een lange beleggingshorizon ligt het beleggingsrisico genuanceerder dan op het eerste gezicht lijkt. Maar het is belangrijk om een back-up plan te hebben. Reken er niet op dat hogere rendementen een zekerheid zijn. Stel je beleggingsrendement reëel. Ga bijvoorbeeld niet uit van het mooi weer scenario bij de planning. Risico’s zijn wel reëel bij het opbouwen van pensioen. Als het nemen van risico’s deel uitmaakt van een oplossing, dan moet je voorbereid zijn op wat je moet doen als het risico wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld een grote daling in aandelen tijdens je pensioen. Bijsturen dus!
4. Haal het beste uit het vermogen dat beschikbaar is bij pensionering.
Terwijl bovenstaande suggesties gericht zijn op het creëren van meer vermogen, gaat het er bij deze suggestie om het meeste voordeel te halen uit het vermogen dat je hebt op het moment dat je met pensioen gaat. Ga shoppen en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Bedrag ineens, hoog/laag, uitruil van partnerpensioen voor extra ouderdomspensioen (als onderdeel van een gezamenlijke planning).
In relatie tot de fundamentele verschuiving in de afgelopen twintig jaar in de manier waarop mensen sparen voor hun pensioen toont onderzoek aan dat een van de beste manieren om een verwachte levensstijl te kunnen financieren bij pensionering is:
Spaar vroeg in je carrière, spaar meer naarmate je jaarinkomen toeneemt en bouw een plan samen met jouw adviseur om je voortgang te toetsen.
Bron: Investing for Retirement Income: A Comparison of Asset Allocations and Spending Strategies Mathieu Pellerin, Dimensional Fund Advisors, Date Written: July 7, 2021
Bron: Robert C. Merton, PhD Nobelprijswinnaar en Resident Scientist bij Dimensional
Robert C. Merton is Distinguished Professor of Finance aan MIT’s Sloan School of Management en University Professor Emeritus aan Harvard University. Hij ontving de Nobelprijs voor Economische Wetenschappen in 1997 voor het ontwikkelen van een nieuwe methode om de waarde van derivaten te bepalen. Hij is Resident Scientist bij Dimensional Holdings Inc.