Pensioen? Dat moet je toch echt zelf doen!

 

Voor velen is de pensioenleeftijd nog mijlenver weg. Je hoort en leest veel over de huidige pensioenproblematiek, maar tegen die tijd dat die problematiek op jouw bord komt zijn we jaren verder. Bovendien zijn er al genoeg zaken om je druk om te maken. Vooral nu in deze bizarre tijd. En tóch willen we je vragen om eens stil te staan bij je pensioen. Misschien juist wel nu. Later zul je er er dankbaar voor zijn. En wellicht komt later wel eerder, wanneer je de zaken goed geregeld hebt.

Pensioen van tegenwoordig
Lange tijd was een pensioenregeling via de werkgever vanzelfsprekend. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Steeds vaker staan werknemers er alleen voor, waar het gaat over het opbouwen van een goed pensioen. En zelfs wanneer je wel pensioen opbouwt via de werkgever blijkt dit vaak onvoldoende voor een zorgeloos inkomen ná pensionering.
Als het Pensioenakkoord 2022 er komt, dan zal dat veelal een lagere pensioenopbouw betekenen. In ieder geval gaat het opbouwen van pensioen gepaard met meer fluctuaties. Wellicht ten gunste, maar er bestaat zeker ook de mogelijkheid op een (veel) lager pensioen. De werkgever plust niet bij, wanneer de rente laag is of het rendement niet toereikend is, zoals bij een middelloonregeling. En er wordt minder premie ingelegd!

Ben je freelancer of zelfstandige? Denk dan eens na hoe jij je oudedag gaat financieren. Het is nodig om vooruit te blikken.

Als freelancer of zelfstandige regel je alles zelf. En regel je geen pensioen voor jezelf, dan heb je straks alleen recht op een basispensioen (de AOW). En dat basispensioen staat onder druk. We worden met z’n allen namelijk steeds ouder. Dat dwingt de overheid er weer toe om de pensioenleeftijd jaarlijks te verhogen. Wie weet werk je tot je 75e, terwijl je misschien het liefste al op je 65e overwintert op een tropisch eiland.

Je inkomen nu staat nu voorop in dit corona-tijdperk! Velen proberen te overleven momenteel. Ook als je nu even wilt stoppen met premie betalen, dan zal er gehandeld moeten worden. Wellicht is dít daarom juist wel even hét moment om na te denken over nu én later!

De ouderen van nu
Het pensioenstelsel staat onder druk. Feit is namelijk dat de gemiddelde financiële pensioensituatie in de toekomst minder rooskleurig is dan die van de huidige generatie ouderen. Hoge woningprijzen en ongunstige voorwaarden voor starters maken het kopen van een woning lastiger. Grote kans dus dat áls je een hypotheek afsluit, je die nog niet vóór je AOW-leeftijd hebt afgelost. En dat zorgt weer voor hogere maandlasten.

Juist daarom is het belangrijk om stil te staan bij pensioen. Zodat je die maandlasten ná pensioendatum ook kunt blijven betalen. En je echt kunt gaan genieten van de welverdiende vrije tijd.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Wie al vroeg geld opzijzet is spekkoper. Logisch, want hoe langer je de tijd hebt, hoe minder geld je hoeft in te leggen om een mooi pensioen op te bouwen. Begin je 10 jaar later met geld sparen? Dan moet je twee keer zoveel inleggen. Kijk maar eens naar de onderstaande tabel.

Wil je jouw mogelijkheden bespreken?

Maak dan een afspraak! Wij leggen je graag alles uit.

Edwin Langhorst

 

Deel deze blog